Nävbröd?

Jag gav mig på det där skrädmjölet igår. Förr i tiden gjorde värmlänningarna nävgröt av'et. Själv improviserade jag ihop nåt slags vetesurdegsbröd. Eftersom skrädmjöl är havre (som blötlagts, torkats och sedan malts - nej nej, inte ska man då göra det enkelt för sig) innehåller det inget gluten. Tänkte att jag därför skulle justera detta med glutenrikt vetemjöl special och en extraskvätt surdegsgrund. Rev ner lite äpple också. Degen fick kalljäsa i kylen under dagen och blev väldigt ospänstig i jämförelse med den andra degen som jag gjort enbart på vetemjöl special, fullkornsvetemjöl från Rosenhill samt durummjöl. Skrädmjölsdegen luktade annorlunda. Lite som sån där sockrig Start!-müsli. Det färdiga resultatet blev en smula platt, men smakade väl helt ok.
Dessvärre var jag tvungen att transportera brödet i plastpåse, bevare mig väl, i monsunregnet till andra sidan Söder, så förutsättningarna för skrädmjölsbrödet var inte optimala. Det passade hursomhelst bra till cheddarost och kräftor. 2010 äter man man inte nävgröt (med nävarna) doppat i fläskflott utan nävbröd doppat i kräftspad. En utmärkt uppvärmning till Jens Lekman-spelningen på Strand.

Etiketter: , , , , ,