Syltisen outar guilty pleasure del II

Jag är fortfarande sjuk. Nu börjar jag dessutom bli sällskapssjuk. Ikväll förbarmade sig Lena och Richard över mig i ett par timmar. Vi kollade på Lady Gagas Paparazzi-video. Ja, Lady Gaga. Vilken fantastisk video Jonas Åkerlund har gjort. Jag funderar över vad min gamla föreläsare i Kultur- og medievidenskab Ole Thaisen vid Århus Universitet skulle ha att säga om Lady Gada i allmänhet och Paparazzi-videon i synnerhet. Jag tänker ofta på den där terminen med föreläsningsserien om "Den postmoderne verden" och Oles tokflummiga tolkning av grodregnet i Paul Thomas Andersons "Magnolia", högläsningen av porriga avsnitt ur Peter Høegs "Frøken Smillas fornemmelse for sne", argumentationen för vissa paralleller mellan Sigur Ros "Vaka" och Prodigys "Smack my bitch up" , geniförklaringen av David Lynch o.s.v. o.s.v.

Dessutom gillar han, precis som jag, Robert Altmans "Shortcuts", och har skrivit en intressant artikel i 16:9 (för övrigt väldigt bra tidskrift, danskarna kan sånt där!) om filmen som varande en kombination av olika genredrag, däribland hypertext, novell och såpopera. "Filmen forbinder den skelsættende begivenhed med det hverdagsagtige, og da dette ikke fører frem til nogen egentlig afrunding, dekonstruerer Short Cuts den traditionelle fortællings meningsproduktion.[..]Short Cuts gør derfor op med overleverede fortolkningsmåder på tilværelsen. Den erstatter grundlæggende metafysiske forklaringsmodeller med et sekulariseret perspektiv på menneskelivet. Den får sin specielle form, idet den erstatter det narratives sædvanlige formulering af lovmæssigheder med en beskrivelse, der vægter det almindelige frem for det almene. Short Cuts henviser hermed, som Lyotard har udtrykt det, til det ufremstillelige i selve fremstillingen"

Internet. Vilket tidsfördriv. Ett klick här leder hit som leder dit och sen har det gått två timmar och man vet att man inte är den enda som har kämpat med surdegar.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,