Svartkålspesto

I måndags lämnade vi Skåne. Sista kvällen var det dags för den efterlängtade kylskåpsrenspizzan. Den som jag mentalt planerat under en hel vecka. Små härliga ostskalkar, korvbitar, tomater och så var det den där svartkålen. För en dag åkte vi till Halland, till Ugglarps grönt. De odlar udda sorters sallader, plockar alger och tång och levererar till restauranger som Noma. Svartkålen, vad skulle jag göra med den? Inspirerad av vårens ramslökspesto blev det så klart en svartkålspesto.


Svartkålspesto

Skär bort den stabbiga mittstjälken från svartkålsbladen. Hacka svartkålen grovt tillsammans med vitlöken. Fräs i smör i några minuter utan att det tar färg. Låt svalna en aning. Riv osten och hacka pinjekärnorna. Det går enkelt i en mixer. Häll i svartkålsfräset och mixa en stund innan du rör i olja tills det blir en lagom krämig gegga. Peppra och salta försiktigt.

Jag använde peston som bas på pizzan istället för tomatsås. Det gör att degen inte blir blöt och saggig utan snarare ostknaprig.

Etiketter: , , ,