Pressgurka - minimal insats och fenomenalt resultat

Igår gjorde jag pressgurka. Läste ett antal recept på nätet och konsulterade Anna Bergenströms Nya Annas mat. Konstaterade att hon, i sitt malande om att det blir såååå mycket vackrare att skära gurkan istället för att hyvla den, missade att berätta att man ska hälla bort vattnet man pressar ut från gurkan. Korrar dom inte kokböcker?!


Min variant blev nåt slags höftande med mått och proportioner. Det blir ju roligare så.

Pressgurka


Hyvla gurkan med hjälp av en osthyvel. Sprid ut och salta gurkskivorna i två djupa tallrikar. Ställ den ena tallriken ovanpå den andra. Toppa med ytterligare en tallrik och avsluta något tungt på toppen som kan pressa ut vattnet, t.ex. en påse mjöl.

Efter en timme kan du hälla bort det utpressade gurkvattnet. Lägg då över gurkskivorna i en ren glasburk, som rymmer ca en halvliter. Blanda lagen och se till att sockret löser sig. Häll därefter lagen över gurkskivorna. Låt härligheten stå och dra i kylen över natten.

Smakar fint på en leverpastejmacka! Och till köttbullar, stek eller nåt grillat.

Etiketter: , , ,