Att göra ingenting och ändå ta tillvara på tiden

Jag har ett komplicerat förhållningssätt till semester och att göra ingenting. Kanske är det just därför jag behöver öva mig på det. Att bara lyssna på Sommar i P1 är till exempel lättare sagt än gjort. Det känns betydligt bättre om jag kan utföra någon form av syssla under tiden. Som igår då jag strök skjortor och lyssnade på Kristian Gidlund och brevet till barnet han aldrig kommer att få.


Just där och då blev det ju än mer påtagligt - att göra något av tiden. Att vara hemma och stryka och lyssna på radio, är det att ta tillvara på livet?


De två senaste åren har jag rest som en dåre. Flängt hit och dit och kryssat av på listan över världsarv och sevärdheter. Ätit finmat och fulmat. Solat och tittat på regnet. Tagit tillvara på tiden, inbillar jag mig.


Sommarloven som barn var ju egentligen bara en räcka dagar som staplades på varandra. Man var helt enkelt bara ledig. Det var väl hela poängen? Så i sommar ska jag inte flyga någonstans. Jag ska vara i Sverige. Den här veckan har jag nästan bara hållit mig på ön. Ett par gånger har jag varit utanför tullarna. Dagarna börjar flyta ihop. Jag vet inte vad som hände i förrgår, vilket datum det är eller vilken veckodag det är imorgon. Jag tror att jag är något viktigt på spåren nu. Semester och sommarlov.

I morse låg jag kvar i sängen och bläddrade i tidningar och kokböcker. På köksbordet står nu en skål med smör som väntar på att bli rumstempererat. Tanken är att det ska bli regenter. En småkaka jag inte tidigare gett mig i kast med. Funderar på de där halvmånarna med lemon curd som jag gjorde förra året. Minns att Boel introducerade mig för att kleta lemon curd på små rostade ostmackor. Och jag som inte ens tycker om citron...


Och så var det visst en sak till. Jag råkade boka flygbiljetter idag. I slutet av augusti fortsätter odyssén genom Norden tillsammans med min mor. Oslo står på tur (!). Efter moget övervägande bestämde vi oss för att Reykjavik får vänta, för just den där helgen i augusti är det visst både marathon och kulturfestival på Island.

Etiketter: , , , , , , , ,