Höstmyzzzz

Höstmys inkluderar vare sig tacos eller fondue. Nej höstmys innebär socker och fett. (Ungefär som julen.) Plus äpplen. Och just idag, när en gammal vän jag inte träffat på länge skulle komma på eftermiddagsfika, blev det en hittepåpaj med vaniljsås. Alltså inte sån där sås från tetra eller påse. Nej, jag skrev vaniljsås. Så här gör man.


Vaniljsås på redit


Koka upp mjölken med vaniljstången (skuren på längden och med de urskrapade fröna). Låt svalna.


Vispa ihop och blanda sen ner i den avsvalnade vaniljmjölken och värm försiktigt tills såsen tjocknar. Vakta noga och rör ordentligt. Låt svalna i vattenbad.


Vispa grädden och blanda ner i den avsvalnade vaniljsåsen. Ställ kallt.
Ja, och när man har denna vaniljsås är pajen i princip sekundär. Hursomhelst. Min paj innehöll två Aroma-äpplen i tunna klyftor. Ovanpå detta en ganska fast smuldeg bestående av franskt opastöriserat smör, socker, vetemjöl, hackade skållade mandlar och riven mandelmassa.
Det franska pastöriserade smöret. Det smakar smör. Det doftar smör. Jag hade egentligen inte tänkt köpa smör, men vi hamnade i Hötorgshallen häromdan och Tom skulle tvunget köpa en öltvättad kittost och jag sneglade på det franska smöret och ville ha ett halv paket. Jag frågade försynt hur länge det kunde hålla sig. Killen i ostdisken upptäckte då att det var ganska kort datum. Och att ett av paketen faktiskt redan gått ut, men att han hittills aldrig upplevt att det där smöret härsknat. Så vi fick det gamla smöret. Och ja, har man det hemma så är åtgången strykande.


Den öltvättade kittosten? Ja, den stank. Nåt djävulskt. I onsdags åkte den raka vägen ut i soporna.

Etiketter: , , , , ,