Lotta Lundgrens sommarprat och sluskbegreppet


Lyssnar på Lotta Lundgrens sommarprat. Om hur man filéear en gös, huruvida kärlek är en gas, vad det faktum att 87 % av allt hushållsarbete utförs av kvinnor egentligen är ett symptom på, och varför det är relevant att jämföra förmågan att kyssas med att laga mat.


Så klart att det är kärlek att laga mat. Så klart att männen vid sitt intåg i köket på 1990-talet var tvungna att göra om matlagning till något maskulint och tekniskt komplicerat. Så klart att man säljer mat med sex. För ett par veckor sen skrev jag om frukostboken. Att den ville vara allt det där andra. Det som inte är Per Morberg med en hare i handen och bössan på axeln. Inte en Nigella med sängkammarblick och tungan på en slickepott med kladdkakesmet.


Något som jag och Tom pratat om i sommar är begreppet "slusk". Vad är en slusk? Ja, främst är det en man. Och han är känd. Han kanske duschar varje dag, men det viktiga är att han inte behöver se ut som om han duschar varje dag. Han röker. Han dricker för mycket. Han är ofta lite slirig, kanske till och med hög. Han är en fena på fruntimmer. Han svettas. Han bär skjorta med bara ett par knappar knäppta. Om ens det, ibland går han runt med bar överkropp och stoltserar med den. Överkroppen som är tämligen fet. Slusken. Han kan vara bra på att sjunga, på att spela gitarr, på att skriva. Han är folkkär. Och, det här är viktigt, han kan också laga mat. Plura är ett exempel på slusk som kan allt det där. Han har ett eget tv-program där han spelar gitarr, sjunger, super, röker och går med bar (fet) överkropp. Ja, och så lagar han mat. Ok. Vi vänder på det här. Vi försöker föreställa oss den kvinnliga slusken. Den folkkära kvinnliga slusken. Kvinnan som tar plats. Som svettas, lagar mat med en cigg i mungipan och nyper unga män i rumpan. Som lever ett vidlyftigt liv med sprit, sex och försummar plikter (läs: barnen och rikets lagar). Som är fet och steker rårakor med bar överkropp på prime time. Svårt? Lite? Eller kanske direkt omöjligt?


För att återvända till Lotta. Nu kanske jag är part i (mat)målet, men nog är hon genial i all sin torra humor? Hon kvalar in på årets topp 3 tillsammans med Lars Lerin och skogsmusen, förlåt skogsmunken, Björn Lindeblad.


Lyssnar alltså på Lotta och blandar till en fördeg till brödet som ska bakas av imorgon kväll då Richard, Lena och Juno kommer på middag. Ok ok, Juno, tre månader, kommer väl inte direkt att vräka i sig frukt- och nötbröd, men hon räknas ju också! Under det som imorgon bitti ska bli en deg skymtar senaste numret av Buffé. Denna ständiga källa till glädje med fiffiga tips och råd för familjer som vill lägga klart familjepusslet. Det senaste numret då? Vad förfasar jag mig över den här gången? Ja, se det får bli ett annat blogginlägg.

Etiketter: , , , ,