Vad har hänt sen sist då?Går det att sammanfatta ett år i ett futtigt blogginlägg? Går det att sammanfatta ett år i tio punkter? Kanske, om man fokuserar på det matrelaterade.

  1. Pendlat till München och lärt mig att uppskatta brezn, en kringla med grovt salt som gör sig bäst bredd med smör eller färskost och gräslök. Så klart att jag ska ge mig på att baka ett bröd som kräver skyddsglasögon!
  2. Varit i Israel och ätit äggiga frukostar (men brödet lämnade en del övrigt att önska).
  3. Upptäckt färsk pata negra. Svårt att få tag i, men ack så gott. Spanska svartfotade grisar som lever på ekollon. Det blir fantastiskt kött. Går att finna hos bland annat Gastronomibutiken i Helsingborg.
  4. Bakar alltmer enligt autolysmetoden, d.v.s. vika degen istället för att knåda den.
  5. Kokat ett par omgångar nyponmarmelad. Pilligt, lite som närjag beskrev bondbönor häromdan. Mycket möda, men helt klart värt besväret.
  6. Förbluffats över hur dålig kvalitet det är på hasselnötter som man köper i svenska livsmedelsaffärer. De rostade hasselnötterna från matmarknaden i Istanbul var fantastiska.
  7. Gett mig på att baka croissanter och pain au chocolat. De har blivit snygga, men inte så luftiga som jag skulle önska. Jag gör nya försök i höst. Trägen vinner. De med hemgjord mandelmassa (mald mandel, florsocker och lite lite vatten) blev godast. 
  8. Avslutat komboskapet och inlett ett sambosärboskap. Matmässigt innebär det att innehållet i kylskåpet i Stockholm (ja, och München också för den sakens skull) för det mesta är helt oförändrat från det jag går hemifrån på morgonen tills jag kommer hem på kvällen. Det står en djup och en platt tallrik i diskstället. Samt en sked och en kniv och en gaffel. Jag middagsmatslarvar lite.
  9. Skapat ett frukostbokkoncept tillsammans med Emma Shevtzoff. Ett separat inlägg om det följer.
  10. Ätit årets hittills bästa kaka i lilla sagobyn Sintra utanför Lissabon. Mandelmassa, kanel, mjöl och ägg. Mycket enkelt. 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,