Nyponmarmelad på färska nypon

Nyponen börjar blir röda, men inte direkt mörkröda. Jag chansade och plockade en rejäl bunke igår kväll då det började blir mörkt, men orkade bara rensa hälften. Att sitta i solen, lyssna på Sommar och pilla ut klifrön från nypon är en sak, men att sitta och rensa nypon mitt i natten är helt enkelt skittråkigt.


Men marmeladen blev fin! Jag tycker att nyponmarmelad på färska nypon vinner på att passeras eftersom skalen kan vara lite obehagligt sega. Dessutom kan man missa en och annan kärna när man rensar.

Nyponmarmelad på färska nypon


Häll ner de rensade nyponen i en gryta. Pressa ner citronsaft och häll på någon dl vatten. Låt det koka upp. Häll på mer vatten när det kokar in. Passa noga eftersom det lätt kan brännas vid. (Nypon släpper inte från sig så mycket vätska så här tidigt på säsongen.)
Låt nyponen koka sönder. Det tar cirka en kvart, men beror på hur mogna nyponen är. Använd gärna en trägaffel för att pressa sönder nyponen.
Häll därefter i sockret. Låt koka i tio minuter innan du passerar marmeladen genom en finmaskig sil. Häll upp i ren glasburk. Bara lugn, det behövs bara en liten burk. För nypon är lite som räkor - ger mycket sopor och väldigt lite nettomat.


Nyponmarmelad smakar fint med smakrik ost. Som den på bilden - alpost från Skottorp.

Etiketter: , , , , ,