Medan morgonbrödet bakades av...

Det var mulet och tomt på badbryggan i morse. När vi tog morgondoppet fick degen jäsa lite under tiden som ugnen blev varm. Och när bullarna bakades av plockade jag blåbär till filen.


Det är sista dagen i sommarstugan. Kanske spricker det upp i eftermiddag. I vilket fall som helst kanske jag ska baka en kaka med röda vinbär till eftermiddagskaffet.

Nåväl, här är morgonbrödsreceptet. På ett ungefär. Med inspiration från Pain de Martins durumbröd.


Nattjäst morgonbröd


På kvällen:
Blanda vetesurdegen (eller jästen) med vattnet. Häll i pumpafrön, rågmjöl och dinkelsikt. Häll i vetemjöl special tills degen börjar gå ihop, men den får vara ganska rejält kladdig och lös. Täck med handduk och glöm bort den i en halvtimme (typ medan du kollar ditt försummade Twitterflöde). Häll sedan i saltet och blanda ordentligt. Låt stå i en halvtimme till. Rundriv sedan degen i bunken. Täck med plast och ställ in i kylen.

På morgonen:
Ta ut degen ur kylen. Häll ut den på mjölat bakbord och rundriv den. Täck med handduk. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt. Gå och bada. När ugnen är varm delar du degen i 16 bitar och lägger dem på bakplåtspapper. Dra över pappret på den varma plåten och ställ in i ugnen. Plocka blåbär i ungefär en kvart. Ta ut bullarna ur ugnen. Låt dem svalna på galler medan du äter fil och blåbär. Servera bullarna med smör och rabarbermarmelad.


För fiffiga tips om hur du ska hantera degen, kolla gärna på Martins filmer här

Etiketter: , , ,