Isterband (andra chansen) och dillstuvad potatis

Isterband. Minns att jag åt det en gång som liten. En gång. Jag trodde det var grillkorv och tog en stor tugga. Tyckte det var vedervärdigt. Surt, rökigt och med tjockt otuggbart skinn.


Häromdagen köpte vi lammisterband på Smultronboda fårfarm. En prisbelönt korv med dubbelt så mycket kött som vanliga korngrynsutdrygade isterband. Detta gav mig tillfälle att laga dillstuvad potatis. Så. Himla. Gott. Till skillnad från isterbanden framkallar stuvad potatis enbart angenäma minnen av vardagslunch hos farmor. Just igår blev potatisen ett klassiskt milt tillbehör till en god, köttig och syrlig korv, tillsammans de sista söta tomaterna från Mon. Kanske den alltigenom perfekta middagen som avslutning på den perfekta dagen med sol och bad på skärgårdsklippa, ett carpe diem-Sommar i P1 och löprunda med havsdopp.


Dillstuvad potatisKoka potatisen med skal på. Skala dem när de har svalnat något. Tärna dem.
Smält smöret i en stor gryta. Pudra över mjölet och vispa in det i smöret. Späd med lite mjölk i taget under konstant rörande. Låt koka upp. Vänd ner lite potatis i taget och rör försiktigt runt i stuvningen. Rör till sist ner klippt dill, salt och peppar.

Etiketter: , , , , ,