Bondbönor - konsten att få mig sitta still

Jag har tidigare varit inne på det här med att ha semester och att göra ingenting. Jag är rätt dålig på det. Alltid finns det något som ska göras. Bada orkidéerna, dammsuga, koka sylt, sortera strumpor. På båten finns det också massor att göra, men jag kan inte segla. Jag överlåter detta med varm hand åt de kunniga. Jag sitter still. Byter plats ibland så att jag hamnar solens strålar.


Och så sitter jag där och funderar över matbestyr. Inspirerad av förra årets födelsedagsmiddagBastard hade jag tagit med mig en rejäl påse med bondbönor ombord. Andra optimerar packningen med konserver och pulvermat. Själv ser jag chansen att få sitta i aktern och peta ut bönorna ur de långa skidorna. Det blir volymmässigt dubbelt så mycket över (i form av sopor) som man hade från början. Ganska dåligt när man befinner sig på en båt.


Atypisk båtlunch - bondbönor med mozzarella


Peta ut bönorna ur skidorna. Koka bönorna i ca tre minuter. Skölj dem snabbt i kallt vatten. Peta ut dem ur de ljusgröna höljena. Lägg de skalade och skållade bönorna i en skål och mosa dem grovt med en gaffel. Ringla över saft från en halv citron, en rejäl skvätt olivolja samt salt och peppar. Servera med grova bitar mozzarella på en bit nybakat eller rostat ljust bröd.

Etiketter: , , , ,