2-2-2-kaka med röda vinbär

Nedanför räcket till trappan upp till en av stugorna på landet finns en vinbärsbuske. Om man hänger över räcket och lutar sig riktigt långt fram går det att plocka de röda bären. Ja, fram tills igår då, för då plockade jag nästan rent busken för att säkra att det fanns en kaka till eftermiddagskaffet innan vi åkte tillbaka till stan.


Det här är en kaka med få grundingredienser som man i stort sett alltid har hemma. Sen kan man förstås variera kryddningen. Igår fanns inget pärlsocker, men det var det visst ingen som saknade. Ytan blev faktiskt mer marängig utan pärlsocker på toppen.

Men se till att äta kakan medan den är ljummen, för den är inte så spännande då den kallnat. Som tur är brukar den dock gå åt rätt snabbt ändå, så rester är ett ganska litet problem i sammanhanget.

Mitt recept på 2-2-2-kaka fick igår justeras då vi var så många och det blev helt enkelt en 3-3-3-kaka. Men här kommer själva grundreceptet.

2-2-2-kaka


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form eller springform. (Pajform rekommenderas inte eftersom kakan blir ganska hög.) Vispa äggen och sockret så vitt och fluffigt som du orkar (ifall du inte har elvisp vill säga). Häll i mjölet och kardemumman. Rör smeten jämn.

Häll smeten i formen och strö över bären. Ta ut smöret från kylen och använd osthyveln för att få till tunna skivor som du täcker smeten och bären med. Strö över pärlsocker eller råsocker. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Känn med provsticka, kakan ska vara torr i mitten när den är klar.

Låt svalna en liten stund innan du serverar med vaniljglass alternativt en klick tjockyoghurt eller creme fraiche smaksatt med vanilj.

Etiketter: , , , , ,