Visste ni att vi konsumenter bara lägger futtiga 12 % av vår inkomst på mat? Och att 40 % av dessa 12 % är så kallade tomma kalorier? Det vill säga sånt som vi inte behöver. Typ fikabröd, chips, läsk, godis. Raffinerade produkter helt enkelt.
Och den där maten vi köper då, ptja...av den slänger vi 30 %. Det kallas svinn och det är miljövidrigt. Så, vad ska man göra? Det bästa av situationen så klart. I frysen ligger, precis som jag skrev igår, fortfarande en hel del tomma gamla julkalorier. Att slänga dem vore ju förkastligt, så jag får väl äta upp dem. Men det känns ju sådär med lussekatter i februari. Fattiga riddare i all ära...men det är dags för lussekatt redefined.
Så, I give you lussesemlan i åtta enkla steg!
Recept:
- Tina en lussekatt (gärna en fet variant gjord på surdeg, mandelmassa, smör och creme fraiche).
- Skär försiktigt katten på semlasättet.
- Gröp ur underdelen. Pilla ut så många russin du kan. Ät upp dem.
- Blanda bullinkråmet med en skvätt grädde, kardemumma och finriven mandelmassa av god kvalitet. (Om du orkar kan du så klart göra din egen mandelmassa av skållad och malen mandel blandad med florsocker.)
- Gegga på bullinkråmsröran på underdelen.
- Vispa grädden. Spritsa grädden på den geggiga underdelen.
- Lägg på locket.
- Pudra med florsocker.
Etiketter: hållbarhet, lussekatter, mandelmassa, ohållbar hållbarhet, semlor, surdeg