Matriktlinjer för 2013

I frysen bor det en rejäl kull lussekatter. Det finns inte mycket som talar för att jag kommer att baka semlor i år. Det går helt enkelt inte åt. Så gott som varje (nåväl, varannan) vecka häller jag ut surdeg i vasken för att kunna pyssla om och mata på. För ett par år sen var det väldigt sällan som surdeg gick till spillo. Jag bakade med den istället.


Jahaja. Men om jag inte bakar då, vad gör jag i köket? Ehrm, inte så mycket. Fram tills nu. Det är fortfarande årets första månad och det finns gott om tid att dra upp lite riktlinjer för 2013. Och jag tänker att i vår så går jag från särbo till sambo, och i och med det får jag sällskap i köket. Bara det kommer att vara ett lyft för min matlagning.

Så igår satt jag och bläddrade lite i kokböcker och bestämde att jag ska börja laga mat igen. Ja, laga mat på riktigt. Jag skrev en diger inköpslista, handlade och stuvade in mat i kylen och frysen. Jag tog dessutom utgångspunkt i vad som redan fanns hemma i skafferiet. Lasagneplattor till exempel, det behöver jag nog inte köpa förrän tidigast 2017. Att januari är årets fattigaste månad är inte heller någon nyhet. Så jag införskaffade också några nya matlådor av god kvalitet. Man får inte vara dumsnål när det gäller matlådor och gillar soppa.

Riktlinjer? Såhärdårå:

Många av mina kokböcker har jag köpt för att de är snygga, roliga eller för att de färgmässigt skulle passa in i köket. När jag i december köpte julklappar på Adlibris fann jag mig själv sittandes och dregla över nyutgivna kokböcker. Så, nu är det alltså dags att göra något av de där kokböckerna jag redan har. Och jag sätter ambitionsnivån alldeles själv. Under 2013 ska jag varje månad välja ut en kokbok i hyllan och laga minst ett recept från den.
Valet i januari föll på Om jag var din hemmafru. Igår lagade jag moussaka enligt Lotta Lundgren. Ingenstans i receptet stod det att man skulle undvika att träna biceps samma dag som man tillagade rätten. Så mycket rivande och hackande hennes stackars moussaka innebar. Resultatet blev snyggt, men ganska mesigt i smaken. För att inte tala om hur mina armar mår idag. Det blir mer Lotta under veckan som kommer. En ugnspannkaka med chèvre till exempel. Kanske också någon form av risotto.


Februari. Borde inte öppna den luckan redan idag va? Men nog vore det väl trevligt med något robust? Typ Prinsessornas kokbok? Hare i sur mjölk, rimmad grävling eller stekt palt?

Etiketter: , , , , ,