Hållbara matvanor...eller?

På måndag kommer en nutritionist från Klimatmat till jobbet för att prata om hållbara matvanor. (Jo, jag ska erkänna att jag haft ett finger med i spelet och tagit initiativ till föreläsningen.) Det är intressant att se hur denna föreläsning väcker känslor och vållar debatt bland kollegerna redan på förhand. Kanske är det köttskatten som fått de mest matointresserade till att helt plötsligt uttrycka åsikter.


Har själv grubblat en del kring vad jag kan göra bättre. Perfekt blir jag kanske aldrig, men jag kan väl sträva efter det? Tydligen kan man dela upp sin klimatpåverkan i tre bitar - mat, boende och transport. Jag är ju rätt safe vad gäller boende eftersom jag bor i bostadsrätt, och det sägs vara miljösmartare än t.ex. villa. Transporten, ptja...såtillvida att jag promenerar till och från jobbet och att jag inte har någon bil. Flygresorna är ju ett kapitel för sig. Så är det det där med maten. Jag tror mig veta vad som är bra och mindre bra. Men lever jag verkligen som jag lär? Jag har förutsättningarna. Jag har tiden och pengarna att göra medvetna val. Men hur ska jag kunna veta om frilandsodlade tomater från Israel är bättre än växthusodlade tomater från Holland? Är växthusodling mer förkastligt ur energisynpunkt än långväga transporter?

Måndag alltså. Jag sätter mitt perfektionshopp till måndag.

Etiketter: , ,