Tyskland - Europas USA

Det var rena rama gissningsleken vid köttdisken igår. "Högrev", vad kan det tänkas heta? Eller "fransyska"? Mina köttkunskaper överträffar helt klart mina kunskaper i tyska språket. Så vi pekade på en lämplig köttbit och kompletterade med övriga ingredienser till en boeuf bourguignon. 

Väl hemma kunde jag konstatera att lagerbladen i detta land är något utöver det man är van att se i Sverige. De är gigantiska. Är det så att vi nöjer oss med andrasorteringen? På samma sätt som vi gör med citrusfrukter som ofta smakar riktigt dåligt i Sverige jämfört med i Sydeuropa. Vi är så okunniga att vi inte vet vad vi går miste om. Vi tror att apelsiner ska vara sura och att lagerblad ska vara frimärksstora. 

Nåväl. Boeuf bourguignon är en maträtt som smakar bättre än den är fager. Därav ingen matbild. Men jag måste ändå säga att Per Morbergs recept på denna rätt är totalt opedagogiskt. I mataffären smartfånade vi övriga ingredienser och tack vare Googles outgrundliga vägar var det Per Morbergs recept som blev inspirationskälla. Själva instruktionen lämnade dock en del övrigt att önska. 
1. Låt fläsket smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult ska smålökarna i. Låt dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.
2. Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.
Ljusgult fett? Smälta? Fläsket blev angenämt knaperstekt och brunt. Och vadå koka under lock? I vadå? Jag stekte champinjonerna gyllenbruna i fläskfettet.


Hur det smakade? Ljuvligt! Det tog för övrigt ganska exakt en timme + ett avsnitt av Historieätarna för köttet att bli riktigt mört. Och det bästa av allt? Att resterna kommer att smaka ännu bättre idag. Och att det fortfarande är tre avsnitt kvar då vi kommer att få se Lotta Lundgren och Erik Haag äta inälvor och låta bli att tvätta sig.

Etiketter: , , , , ,