Amerikanska plättar - en dryg historia

December sa bara svisch. Och inkluderade en mastig förkylning, snöstormar och en hel del jobb. Julen är över och precis som alla andra år känns det på något sätt oerhört märkligt att det fortfarande är december. Efter att julen är slut är det som om det redan är slutet av februari. Kanske rent önsketänkande. För det var fortfarande totalt mörkt då jag vaknade klockan 8 i morse. 


Jag piggade därför upp årets näst sista morgon med att rota fram den gamla plättlaggen och vispa ihop en smet till amerikanska pannkakor. Fast nu blev det ju plättar. Och utan bakpulver. Så, här kommer mitt bästa tips på hur man kan dryga ut smeten och stå vid spisen jättelänge - följ nedanstående recept!

Amerikanska plättar

4 ägg
2,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
3 msk yoghurt
1 msk socker
50 g smör
0,5 krm salt

Vispa upp äggulorna i en bunke. Blanda ner mjölk, mjöl, yoghurt, socker, smält smör och salt. Vispa upp äggvitorna i en annan bunke tills det blir fast skum. Blanda försiktigt ner marängen i äggulesmeten. Stek på medelhög värme. I min plättlagg är en plätt 0,5 dl smet. Om du inte vill leka martyr och stå vid spisen medan alla andra moffar i sig plättar i samma takt som du steker, så är ett tips att hålla plättarna varma i ugnen på ca 150 grader. Då sjunker de ihop något, men smaken är intakt.

Det egentliga skälet till att jag studsade upp i mörka ottan för att steka plättar? Att det i skafferiet stod lönnsirap som köptes under USA/Kanada-semester i november. Plättarna serveras med fördel också tillsammans med svenska cox orange-äpplen och valnötter.

Etiketter: , , , , ,