Smör, vi måste tala om smör (igen)

Under veckorna som gått har smörupproret fått uppmärksamhet i media. På vissa svenska skolor serveras bara lättmargarin. Smöret har dragits in, enligt rekommendationer från Livsmedelsverket. 


Ok, så vad handlar det här om? Jo, det handlar om pengar och det handlar om vad som anses vara nyttigt. Sida upp och sida ner handlar det om olika fetters hälsoeffekter. Och att lättmargarin är betydligt billigare än smör.

I stort sett ingen snackar om smaken. Att lättmargarin smakar skit. Om det bara erbjuds lättmargarin så hoppar jag över mackan. Allt annat än smör är ett hån mot brödet. 

Smör är alltid aktuellt. Om ni vill veta mer om var jag står i frågan så föreslår jag att ni klickar här, för att kunna läsa samtliga inlägg med taggen "smör".

Och så kan ni titta på bilden som föreställer en del av smörbuffén på Das Kranzbach. Det var franska smör, alpsmör och opastöriserade smör. Himmel!


I Sverige säger folk smör om allt. "Smör" kan alltså vara släktingar som blandprodukten Bregott men också riktiga avarter som Lätta och Becel. Kort sammanfattat - en begreppsförvirring i likhet med äpplen, päron och rutten frukt.

Etiketter: , , ,