Apropå matspaning så hörde jag i veckan som gick ett reportage i P1 Morgon om "framtidens förskola". Det handlade om en förskola med egen kock. Utöver att hen lagade mellanmål och lunch till barnen förberedde hen matkassar. I kylväskor ligger matvarorna nerpackade, redo att ta med sig samtidigt som livspusslande föräldrar hämtar sina ungar. Detta är tydligen framför allt poppis på fredagarna. Håller tacomyset äntligen på att dö ut?! Paradoxalt nog sägs Texmex av Jonas Cramby vara höstens kokbok.
Och apropå radio och hen. Jag fascineras över hur debatten har gått från lösningen på ett språkligt problem till att bli en diskussion kring queer och genus. DN verkade tycka att det blev för infekterat och beslutade sig för ett henförbud. Eller gjorde de det?
Tendens i P1 har nyligen sänt en serie dokumentärer under temat "Han, hon eller hen?" och i ett av programmen berättar språkforskaren Karin Milles om sin syn på hen, och bakgrunden till själva ordet. Hon sätter fingret på något väldigt intressant, nämligen att vi svenskar generellt sett gillar att ta in främmande ord, t.ex. att verbifiera fenomen som "att facebooka". Men ändå. Så introduceras ett litet könsneutralt pronomen. Och det blir uppenbart hur obenägna vi är att ta till oss "hen" eftersom det med queerdiskussionen inkluderar något mycket mer komplext än en ersättning av den något styltiga formuleringen "han eller hon". Helt plötsligt handlar det om identitet och uppluckring av gränser.
Hursomhelst, lyssna på dokumentären! Den fick mig att fundera över hur jag skulle reagera om någon (jag inte känner) av respekt kallade mig för "hen". För att jag inte sagt att jag är kvinna, vilket för mig är en outtalad självklarhet. Skulle jag bli arg? Upprörd? Förvånad?Etiketter: diskursanalys, kokbok, P1, språknörderi, tacos