Matporr på bekostnad av politik? (Och den visuella hipstern.)Johan Croneman skrev en intressant krönika förra veckan. Den handlade om det "onormala" matintresset som ökar lavinartat:
Att stänga in sig i köket är kanske en lösning när världen där utanför blir alltför jobbig och till synes alltför komplicerad. Man drar försiktigt igen dörren bakom sig. Det känns inte riktigt bra att ägna två dygn åt en middag och samtidigt bli konfronterad med någon svältkatastrof i Afrika.
Jag stänger inte in mig i köket för att omvärlden är för komplicerad. Förvisso ägnade jag obscent mycket tid åt att baka bröd ett tag. Kanske som en verklighetsflykt. Kanske för att det fick mig att känna oxytocinlyckorus i en svacka på mitt förra jobb. Extra rolig blir så klart reklamen som dök upp när jag letade upp krönikan i nätversionen. Mat, bristen på politik och så en stackars hemlös apa.
Croneman fruktar att matperversionen är på bekostnad av politiken. Men hey, matintresset är inte ett substitut för politik. Mat är politik. Även om hipstern definieras som en opolitisk företeelse har hen ju makt.


Hipstern har en del gemensamt med nörden. Att det är ok att nörda ner sig i saker. Ett av sommarprogrammen handlade om nörden. Fantasy och datorer, hur nörden blev trendig. Nu är det trendigt att matnörda.  Det finns en stor medvetenhet kring mat. Mat är elementär. Vi drabbas alla av den. Fantasy kan man välja bort. Men mat, ja, den är svår att säga nej till. I DN:s lördagsbilaga häromveckan listades höstens trender. Många av trenderna associerades med just mat. En gemensam nämnare var "det gamla". Inte det nya avancerade, utan snarare det ålderdomliga, bortglömda.

Majrova, potatis och ost. Jag vet inte. Det känns inte som framtiden. Allt det där har jag ju redan varit inne på. Men vart är hipstern är på väg? Leverpastej? Ptja, det gjorde jag i julas. Syltning och saftning? Så 2010! Pannkakor? Det ägnade jag en hel sommar åt i Frankrike 2006. 


I Danmark gör man, om möjligt, ännu mer narr av hipstern än vad man gör i Sverige. Senast idag upptäckte jag en sida på Facebook som handlar om den nya hipstern -  "Den visuelle hipster":
Den Visuelle Hipster har et filosofisk spørgsmål: Hvis du havde 30 sek. tilbage at leve i, ville du så sige farvel til dem du elsker?... eller ku' du lige nå at poste din morgenmad på Instagram?*
*Se blogginläggets översta bild.  

Etiketter: , , , ,