Ikea goes hållbarhet?

Så var det dags igen. Dags för kultursidorna att recensera årets Ikea-katalog. I år är den tydligen kvadratisk och lyfter fram möbler av äldre modell. Har även Ikea, som tidigare sålt möbler under den outtalade devisen att "alla har råd med ett nytt hem", börjat tänka hållbarhet istället för slit och släng? Maria Schottenius i DN skriver:
Budskapet i katalogen talar om att vi ska leva i det vi har, spara den gamla, klä om möbler, byta plats på dem. Varför inte tänka sig en soffa i köket? Det är mysigt med lite röra och hemtrevligt med stilblandningar. Bara man trivs. Så lyder årets Ikeamoral.
Idag för nästan exakt två år sen bloggade jag om min gamla B-uppsats i svenska. Min jämförelse av Ikea-kataloger visade att katalogen från 2008 framkallade "i både text och bild närhet till mottagaren som genom konsumtion lockas skapa sin identitet". Nu, fyra år senare, tycks strategin vara att jobba med det förflutna - Ikeas historia kopplas ihop med ens individuella historia. Med Elisabeth Åsbrinks "Och i Wienerwald står träden kvar" i färskt minne kan jag inte låta bli att undra om detta är ett sätt för Ingvar Kamprad att göra upp med sitt eget förflutna?

Etiketter: , , ,