Nåväl. I måndags. Lunchen. Det fanns paj på menyn. Jag blir alltid väldigt brydd när paj är en del av den fasta menyn. Ja, det fanns bara en fast cafémeny liksom, ingen dagens rätt. Smörgåsar, sallader och pajer. Jag valde tonfisksallad. Hyfsat med tonfisk, ett halvt (!) ägg, lite tomat, isbergssallad, gurka. Men sen, ja sen hade de lyckats peta ner fyra ingredienser som i allra högsta grad kan och bör ifrågasättas. Det är i början av augusti. Det är nu det går att få tag i allt. Allt som är pinfärskt i Sverige. Som smakar som det ska. Som odlas bara några mil härifrån. Men nej. I min sallad låg det finhackad röd paprika (med andra ord omöjlig att pilla bort), ”svarta” urkärnade oliver (läs: färgade ovala stenfrukter utan sten, fullständigt smaklösa) samt burkmajs. Och, som krona på verket – en ring ananas! Hur? Hur tänkte de? Jag tänker att det här cafét är gammalt. Dess cafémeny är visst den äldsta i sitt slag i Stockholm.
Sen gick vi till
Montis i Gallerian och tröståt gelato. Jag valde hasselnöt. Den var riktigt bra faktiskt. Jag har också kompenserat den deppiga salladen med bra middagar. Kalvfärsburgaren efter
fåtöljkånkandet förevigade jag inte på bild, men gårdagens kylskåpsrens blev ovanligt snyggt för att vara skåpmat. I botten några buketter blomkål, ruccola, tomater, nektariner, St Agur, fetaost och valnötter.