"Man vill ingiva människorna något slags känsla."


I måndags åt jag och några kolleger lunch i Kungsträdgården. På Söderbergs café. Jag vill redan nu poängtera att det är inte tallriken på bilden som serverades på cafét. Men det är verkligen pittoreskt där på cafét, som har alla förutsättningar för att bli en succé. Jag tänker på Doktor Glas där det flaneras friskt i kvarteren kring Kungsträdgården. Man dricker vichyvatten.
[...] jag satte mig i alla fall i en af sofforna under de stora träden invid kyrkogårdsmuren för att dricka ett glas vichyvatten medan jag ögnade igenom mitt Aftonblad. [...] Han tog ett piller utan vidare frågor och sväljde ner det med en klunk vatten. Jag tyckte att mitt hjärta stod stilla. Jag stirrade rätt framför mig. Torget låg tomt och ökentorrt. [...]
– Den här vattenbutiken är gammal, sade pastorn. Det är visst den äldsta i sitt slag i Stockholm.
– Ja, svarade jag utan att vända på hufvudet, den är gammal.
Klockan slog tre kvart på fem i Jakobs kyrka.
Nåväl. I måndags. Lunchen. Det fanns paj på menyn. Jag blir alltid väldigt brydd när paj är en del av den fasta menyn. Ja, det fanns bara en fast cafémeny liksom, ingen dagens rätt. Smörgåsar, sallader och pajer. Jag valde tonfisksallad. Hyfsat med tonfisk, ett halvt (!) ägg, lite tomat, isbergssallad, gurka. Men sen, ja sen hade de lyckats peta ner fyra ingredienser som i allra högsta grad kan och bör ifrågasättas. Det är i början av augusti. Det är nu det går att få tag i allt. Allt som är pinfärskt i Sverige. Som smakar som det ska. Som odlas bara några mil härifrån. Men nej. I min sallad låg det finhackad röd paprika (med andra ord omöjlig att pilla bort), ”svarta” urkärnade oliver (läs: färgade ovala stenfrukter utan sten, fullständigt smaklösa) samt burkmajs. Och, som krona på verket – en ring ananas! Hur? Hur tänkte de? Jag tänker att det här cafét är gammalt. Dess cafémeny är visst den äldsta i sitt slag i Stockholm. 

Sen gick vi till Montis i Gallerian och tröståt gelato. Jag valde hasselnöt. Den var riktigt bra faktiskt. Jag har också kompenserat den deppiga salladen med bra middagar. Kalvfärsburgaren efter fåtöljkånkandet förevigade jag inte på bild, men gårdagens kylskåpsrens blev ovanligt snyggt för att vara skåpmat. I botten några buketter blomkål, ruccola, tomater, nektariner, St Agur, fetaost och valnötter.

Etiketter: , , , , ,