När helgfrukostarna inte hinns med


Ibland är det så, att helgfrukostarna inte passar in i programmet. Då kan man helgfrukostera mitt i veckan. De något försummade surdegarna matade jag i onsdags kväll och jag passade samtidigt på att sätta en deg på en klick surmulen rågsurdeg, vetemjöl, valnötter och pumpakärnor. Jag skulle ändå jobba hemma på torsdagen, så då kan man kosta på sig en helgfrukost light med nybakat. Trodde inte att det skulle något av degen, men jomenvisst, den jäste fint i rumstemperatur över natten. Bullarna blev syrliga. Men inte så där friskt syrliga. Inte sjukt syrliga heller, men det märktes att rågsurdegen var lite trumpen, även om den var pigg och hade jäskraft.

Idag är det lördag. Och så ska det så klart helgfrukosteras. Ja, det kan man ju lockas till att tro. Vi kom till München sent igår kväll, långt efter att mataffärerna stängt. I kylskåpet behövde ett par burkar hemgjord marmelad, fetaost och några vitlöksklyftor inte direkt slåss om utrymmet. Jag åt frukost ute. Själv. Inte nog med att de här har lagar om när matvarubutiker får ha öppet (den danska lukkeloven framstår som 7/11 i jämförelse), det ska betalas med cash också. Överallt. Alternativt något slags konstigt tyskt bankkort. Jag fick 10 euro i veckopeng av Tom (som skulle på andra äventyr) och begav mig till café Zimt på hörnet. Yoghurt med frukt och en cappuccino. Jag läste Korparna och var så sugen på en kaffe till, men det skulle vara att leva över mina tillgångar. Så jag messade Johan, som jag visste var hemma och som bor i närheten, och bad honom komma ner och lösa ut mig. 


Det som är trevligt med Zimt, utöver att kaffet är gott och att chokladcroissanterna är så fluffiga att jag förmodligen aldrig kommer att baka mig till något som ens är i närheten, är att man alltid får en liten mandelmaräng till kaffet. Den är bittermandlig och lagom seg och ibland släpper jag ner den i kaffekoppen. 


Men imorgon blir det helgfrukost på riktigt. Jag har precis matat på en nyflugen surdeg som ska bli till något valnötigt frukostbröd imorgon bitti. Den här gången valde jag att checka in surdegen eftersom jag hade med mig ett par hundra gram. Om det bara är en liten klick brukar personalen i säkerhetskontrollen inte bry sig. Bra att veta så här i semestertider!

Etiketter: , , , , , , ,