Sköldpaddorna

Längs med Bountystranden finns det pinnar med nummer och små staket runtomkring. Har inte riktigt fattat vad det var för pinnar. Idag fick jag svaret. Därunder ligger havssköldpaddsägg. Tamar är en ideell organisation som jobbar med att rädda vattensköldpaddor och de har en sköldpaddsstation här i Praia do Forte. Själva stationen påminner om ett dåligt Liseberg med icke informativa skyltar, stökiga restauranger och barer samt sorgliga vattensköldpaddor av plast. Och ännu sorgligare vattensköldpaddor i alldeles för små bassänger.
Men ändå, det är viktigt arbete Tamar pysslar med och nöjesfältstationen är väl ett sätt att göra turisterna uppmärksamma på räddningsarbetet.

Havsköldpaddorna har funnits på jorden hur länge som helst. De har sett dinosaurierna leva och dö ut. Nu hotar människan att utrota dem. Hur då? Tjaa, genom upplysta strandpromenader till exempel. Därför är stranden i Praia do Forte alldeles kolsvart på nätterna. För på nätterna kryper honorna upp på stranden och gräver ner sina ägg. Om det är det minsta ljust så vågar hon sig inte upp. Sen ligger äggen där i sanden i 50 dagar. Är sanden varm blir det tjejsköldpaddor, är sanden svalare blir det killsköldpaddor. Äggen kläcks på natten (då inga hotfulla djur kan se dem) och då ska de små bebisarna ner i havet. De är programmerade att springa mot ljus och i mörkret är havet ljusreflekterande. Såvida det inte strålar ljus från bebyggelse nära stranden. Då knatar bebisarna åt fel håll… Tamar räddar ägg från strandområden som inte är optimala för kläckning och tar med äggen tillbaka till stationen. Oupplyst strand är fint, tycker jag. Det där mörka och oexploaterade, det är, som vi brukar säga, genuint autistiskt.

Etiketter: , , , , , ,