Nymatat surdegskladd och bra bira

Alltså jag har ju hållit surdegarna vid liv i vinter. Och jag har ju bakat lite ibland när andan fallitpå. Nåt annat får ni inte tro. Jag tog till exempel med mig surdeg till Skåne över julen. Bakade frukostbröd en tidig morgon och jobbade medan ugnen blev varm. Och på julafton bakade jag lingon- och mandelbröd. Sistnämnda var en variant av lingon- och glöggbrödet som jag bakade ett par veckor före jul. Det fick, med viss reservation för att jag missar några ord, expertutlåtandet "som en mjuk pepparkaka som rullat i sänghalmen med rågsurdeg, och med riktigt bra skorpa!"

Jag transporterade de små surdegsbarnen i plastpåsar på tåget ner till Kristianstadsslätten. Surdegsföräldrarna fick stanna här hemma i Stan. I nya burkar inköpta på Granit. Antingen har jag väldigt bra sprutt på surdegarna, eller så är burkarna lite för små. När degarna är nymatade och ska bubbla upp över natten resulterar det i surdeg på köksbänken. Ikväll har jag säkrat köksbänkskladdet genom att placera burkarna på en tallrik. Det känns helt vanligt att pyssla om degarna en fredagskväll. Bra bra. Eller "bra bira" som min telefon råkade skriva i ett sms häromveckan. Inga konstigheter. ANGD! Det vill säga Anna Nilsson gillar detta *Facebook-tummen i luften*.

Etiketter: , , , , , , , , ,