Nedräkningskalendern - 33 dagar kvar

Dagens ord är låtsas. Det här är frukostbullarna som är nyttiga på låtsas. Nog för att de är bakade på vetesurdeg, men de innehåller för ovanlighetens skulle varken vetekross, dinkel, rågflingor eller linfrön. Tänk att vetemjöl special, vatten, surdeg och salt (och en försumbar mängd jäst) kan bli så gott. Med smör på.

Inte alls komplicerade låtsasnyttiga nattjästa frukostbullar med vetesurdeg
50 gram vetesurdeg
2,5 dl ljummet vatten
3 g jäst
ca 350 g vetemjöl special

På kvällen: Blanda ihop allt för hand i en bunke och låt jäsa i rumstemperatur i en halvtimme. Blanda därefter i 1 tsk salt. Blanda några minuter och låt sen jäsa i ytterligare en och en halv timme i rumstemperatur. (Under tiden kan man mata sina surdegar, vattna blommorna eller kolla på en film.) Dela den ganska kladdiga degen i sex bitar. Rundriv dem (Surdegsmartin visar hur här) och lägg dem på bakplåtspapper på en bricka. Strö över lite mjöl och täck med plast. Låt kalljäsa i kylen över natten.

På morgonen: Sätt ugnen på max och sätt in två plåtar. När ugnen är varm, sänk till 250 grader och lägg in några isbitar på den nedre plåten och dra över bullarna (kanske med lite pumpafrön på) på den övre plåten. Klara på cirka femton minuter. Smakar bäst med smör, ost och marmelad.

Och om nån behöver en skvätt vetesurdeg eller baksupport är det bara att hojta till. Jag menar det. På riktigt. Inte på låtsas.

Etiketter: , , , ,