Tillfälligheter och sammanträffanden

Det där med sammanträffanden är sånt som tycks gå i perioder. Just nu är jag inne i en sån period. Sammanträffandena kan visa sig i många olika skepnader. Det kan vara så att man ser någon ute som man tänkt på men som man absolut inte vill träffa, att någon pratar om något som man precis har funderat på, att ett ovanligt ord dyker upp två gånger samma dag.

Jag läser just nu Monika Fagerholms "Den amerikanska flickan". Den är speciell. På det där bra annorlundska sättet. Språket är ganska upprepande och finurligt. Jag inbillar mig att det har något med finlandssvenskan att göra, att det på finlandssvenska är ok med ordföljd som kräver lite eftertanke. Sen är den full av sammanträffanden. Det gillar jag. Sammanträffanden som kanske inte är helt "äkta", utan snarare outtalade och drömska. Mer en lynchsk stämning och känsla än något konkret och pånäsanskrivet.

"Vilka är dina hobbysar? Mina är" och här gjorde Doris en paus innan hon fortsatte själv, sträckte sig efter ännu en surbrödssmörgås med balkankorv som Sandra ställt på bordet på ett fat mellan dem och sparkade i köksbordsbenet som för att ge rytm och pregnans åt sina ord, "Musiklyssning. Korsordslösning. 'Brott ur livet'."

[...] kanske hade redan något innan en tanke börjat mogna fram i Doris Flinkenberg, stilla, stilla, men bestämt. Det var helt enkelt en tanke med det lakoniska budskapet att hon skulle döden dö här med träskmamman, eller, om inte döden dö direkt, så gå under annars bara. Hon kunde ju inte tänka klart mera (också den här tanken tog det flera dagar långa som år att formulera), hon kunde ju inte vara ifred och utan rädsla någonstans. Och dessutom, allt såg bara ut att förvärras.

Etiketter: , ,