Svenskarnas ätstörda påsk

Påsken närmar sig med stormsteg. Den har tydligen blivit en av årets största mathelger. Svenskarna handlar som galningar. Inte så konstigt eftersom de inte har ätit fast föda sen den där lilla semlan i februari, och det är ju 40 dagar sen!

Dagens Nyheter har just nu en artikelserie om ätstörningar. Dagens artikel handlade om barn och deras sockerintag som tycks ha ökat avsevärt de senaste åren. Lustigt nog har jag och kompisar pratat om just det här i helgen. Vi blev nostalgiska och mindes de där vita papperspåsarna med prickar på. Det kunde väl få plats 100 gram i en sådan där påse. Max. Numera är det snarare säckar som kan fyllas med flera kilo godis. Begrepp som "fredagsmys" och allt vad det innebär fanns inte när jag var liten. Man fick lördagsgodis och kanske en läsk. Jag har två äldre bröder, så sannolikheten att man fick ha godiset och läsken ifred var minimal.

Dessvärre tycks det inte bli någon handelsstrejk så här i påsktider. Synd. Jag som hade hoppats att folk kanske skulle ägna sig åt att baka lite surdegsbröd istället för att trycka i sig raffinerat socker. Sådeså.

Etiketter: , , , , , , ,