Mat för den mentala hälsan?

Idag var jag på Skeppsholmen. På Arkitekturmuseet var det en utställning om Greta Magnusson Grossman. Alla hennes möbler såg ut som något man kan hitta hos prisbelönta Nordlings antik som håller till i mitt kvarter. På Moderna visades Evert Lundquists oljemålningar. De var ganska mörka och lite läskiga. Och tjocka liksom. Taktil konst? Undrar om han var tvungen att ha dukarna liggande när han målade dem? Men Everts målningar var hursomhelst mycket mer vilsamma för ögonen än de allsidiga verken från Lee Lozanos karriär.

Hört på Lozano-utställningen
En svensk man i 50-årsåldern till en betydligt yngre kvinna, framför "Masturbation investigation", ett av Lee Lozanos konceptuella language pieces:
"She has lots of ehrm...thoughts in her head."

Guide till brokig samling människor försöker förklara abstrakt konst:
"Jag var på fest en gång, jag tror att det var midsommar. Värdparets dotter hade fått kritor. Hon var tre år och ritade en teckning till mig. Jag sa 'vilken fin sol' och hon sa 'det är inte alls en sol'. Ja, och så är det ju med icke-figurativ konst. Jag skulle kunna peka på den här och säga att den handlar om den passionerade kärleken!" Den brokiga samlingen människor fnissar.

Kvinna i rullstol framför verket "Cocks! Cunts! Tits! Balls!" utrbrister entusiastiskt:
"Den där gröna har samma färg som på mina persienner där hemma!"

Två kvinnor framför en målning:
"Titta en sparbössa!"
Tja, vad kan man säga? Folk verkar ha lite svårt att hantera alla de där fula orden, fallossymbolerna och de textbaserade verken om onani och gräs. Kanske blir de nervösa och kläcker ur sig vilka slags dumheter som helst, bara för att slippa tystnad och tryckt stämning?

Jag glömde fotografera Espressobarens hitte-på-biscotti, ett knep att sälja gamla kanelbullar riktigt dyrt. De har skurit bullarna i tunna skivor, rostat dem och sen doppat dem i choklad. Gott! Smart!

Etiketter: , , , , , , ,