Ekoägg - valfrågan 2010

Det är valår. Jag har lovat mig själv inte göra sådana där så-här-ska-du-rösta-i-valet-test i år. Det spelar ingen roll vad jag svarar. Hur jag än bär mig åt blir jag alltid folkpartist. Äh, folkpartister är väl ganska hyggligt folk? Den där Marit Paulsen är jag i och för sig inte jätteförtjust i, men hon är ju å andra sidan inte äkta folkpartist väl?

Hon gav ut en bok häromåret, Lurad av laxen. Jag ska ärligt erkänna att jag inte har läst den, men jag har, som med så mycket annat, läst OM den. Så även om jag genrellt sett inte sympatiserar vare sig med Folkpartiet eller Marit Paulsen, så får jag ändå säga att jag håller med henne vad gäller mat; allt är inte legitimt bara för att det står ekologiskt på paketet. Hur PK är det till exempel att köpa ekologiska bananer? Bananplantan växer knappast på den här sidan ekvatorn. Må så vara att bananerna har odlats ekologiskt, men ingen ska inbilla mig att de har cyklat hit till Sverige. Närproducerad mat känns betydligt viktigare. Kanske beror det på att jag är uppvuxen på landet?

Jag vet att jag har bloggat om ekoägg till frukost. Det har min bror förskräckt påtalat. Så här kommer en kort redogörelse till varför jag köper ekologiska ägg. Jag har försökt jämföra smaken på ägg och det sägs vara fodret, och inte det faktum att hönsen slipper sitta i bur, som gör vissa ägg godare än andra. Jag är ingen foderexpert, men generellt sett, rent subjektivt alltså, är de ekologiska äggen godare än de "vanliga". De godaste äggen jag ätit i år var från Kinda, från nån gård som levererade direkt till den lokala Ica-butiken. Jag har inte en aning om dessa ägg var ekologiska eller ej, men så här såg fint var det mitt ute i ingenstans en bit utanför Kinda. (Och det var ännu kallare än vad det ser ut att vara.)
Jag startade förresten mina surdegar med ekologiskt mjöl, och har provat att baka både ekologiskt och oekologiskt, men har faktiskt inte märkt någon som helst skillnad.

Etiketter: , , , , , ,